Op 22 mei vierde FIAT de 100ste verjaardag van het iconische Lingotto. Een eeuw is verstreken sinds de officiële opening van de productiefabriek op 22 mei 1923, waarmee de locatie meteen een belangrijk industrieel centrum in Italië werd. Het beroemde gebouw geniet nu van een nieuw leven en een nieuwe roeping, terwijl het een katalysator blijft voor nieuwe ideeën en inspiratie.

 

Voor FIAT is Lingotto een plaats waar erfgoed en toekomst elkaar ontmoeten. In zijn begindagen waren zijn iconische structuur en kenmerken een manifest dat FIAT echt lanceerde in de 20ste eeuw. Vandaag is het opnieuw een manifest van de vernieuwde visie van het merk in de 21ste eeuw.

 

In de jubileumvideo “Shaping the future” maakt Olivier François, CEO van FIAT en Stellantis Global CMO, van de gelegenheid gebruik om enkele details te geven over de auto’s die vanaf 2024 op de markt zullen verschijnen. Het thema “Inspired by the Lingotto” maakt ook de doelstelling van FIAT duidelijk: inspireren tot verandering en een duurzamere toekomst voor iedereen toegankelijk maken. Olivier François zegt: “Bij FIAT geloven we dat de Lingotto en zijn testbaan zo’n mijlpaal zijn dat ze het verdienen om ‘Design Markers’ te worden. Hun kenmerken hebben de FIAT designers geïnspireerd om de lijnen van de toekomstige modellen van het merk uit te tekenen. Van de ongelooflijke panoramische baan tot de hellingbanen – een revolutie uit de jaren twintig, die een manifest zijn van de lichtheid die ons kenmerkt. Minder materiaal, meer ruimte – dat is onze visie op het interieurdesign van de toekomst. De ovale vorm van “La Pista 500” heeft veel interieurelementen geïnspireerd, terwijl ook de gevel, gekenmerkt door de lichtheid van de ramen, een kenmerkende signatuur zal worden.

 

Volgens Ginevra Elkann, president van de Pinacoteca Agnelli, is het vandaag een bijzondere dag: “de Lingotto werd precies 100 jaar geleden officieel geopend door mijn overgrootvader. Het was een zeer trots moment: een grote stap voorwaarts voor FIAT en voor de Italiaanse industrie in het algemeen.” Le Corbusier noemde het “een van de meest indrukwekkende spektakels die de industrie ooit heeft geboden”. De Lingotto is een icoon van de Italiaanse industrie. Het is een symbool van vernieuwing en transformatie en ook nu nog is het een katalysator voor nieuwe ideeën. In de jaren 80 waren wij op zoek naar een nieuwe roeping en mijn grootvader besloot het om te vormen tot wat wij nu zien: winkels, kantoren, hotels en, op cultureel gebied, de Pinacoteca Agnelli, die dankzij een ambitieus programma van tentoonstellingen en evenementen nieuw leven wordt ingeblazen. Vandaag de dag is de Pinacoteca Agnelli een van de meest bezochte musea van de stad. Dankzij de hangende tuin op La Pista 500, La Casa 500 en het FIAT 500 Café is het een ontmoetingsplaats voor de nieuwe generaties geworden.

 

Het Lingotto-gebouw vond zijn nieuwe roeping in de jaren tachtig, toen het werd opengesteld voor de Turijnse bevolking met de inrichting van culturele ruimten voor de kunstcollectie van Giovanni en Marella Agnelli. Vandaag herleeft het zijn oorspronkelijke identiteit, waarbij het verleden wordt samengevoegd met nieuwe, frisse en levendige wortels. La Casa 500 is niet alleen een museum, het is het begin van een reis naar de toekomst, terwijl La Pista 500 de grootste hangende tuin van Europa is.

 

Als het originele en symbolische hoofdkwartier van FIAT, blijft de Lingotto voortdurend evolueren en zich aanpassen aan de tijd, net als het merk FIAT zelf. Innovatie, aandacht voor detail en lichtheid blijven de kern van de toekomstige projecten van het merk, met een sterke focus op de werkelijke behoeften van de klanten in een voortdurend veranderend tijdperk.

Avatar

Door patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.