Het Monza circuit viert zijn 100ste verjaardag. Het is het op twee na oudste circuit ter wereld dat nog in bedrijf is en het oudste in Europa.

Ter herdenking van deze mijlpaal is een vol programma met evenementen gepland, waarbij volgend weekend meer dan 300.000 bezoekers worden verwacht. Het gemeentebestuur van Monza organiseert ook een reeks historische evenementen, waaronder een viering van de merken – auto’s en motoren – die een eeuw geleden aan de eerste Grand Prix op het circuit van Monza deelnamen.

De eer om op de hoogste trede van het autopodium te staan gaat naar FIAT, voor zijn 6-cilinder 804, bestuurd door Pietro Bordino (10 september 1922).

Uitgerust met een 2,0-liter zescilinder-in-lijn motor met 95 pk en een handgeschakelde vierversnellingsbak, kon de FIAT 804 een topsnelheid van 170 km/u bereiken en was hij zeer moeilijk te besturen vanwege zijn beperkte gewicht (650 kg). Desondanks slaagde Bordino erin het vermogen van de auto te temperen, dat voor deze race werd opgevoerd tot 112 pk. Hij behaalde een duidelijke overwinning op de andere deelnemers.

Deze overwinning zal worden herdacht op vrijdagavond 9 september op het centrale plein van Monza, tijdens een ceremonie waarbij Pietro Maria Meda – vice-voorzitter van ACI Milano en voorzitter van de EICMA – een gedenkplaat zal overhandigen aan vertegenwoordigers van het departement erfgoed.

De Poste Italiane heeft ook een postzegel uitgegeven om het evenement te vieren, met daarop een reproductie van een werk van de Britse ontwerper Michael Turner, waarop een moment tijdens de race is afgebeeld toen de FIAT 804 – op de voorgrond – met hoge snelheid over de rechte lijn raasde, geflankeerd door de tribunes.

Avatar

Door patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.