Born

In 2021 lanceerde Cupra de “BORN”, of vertaald “geboren”. Dat is natuurlijk geen toeval want de Born is Cupra’s allereerste volledig elektrische wagen. Een mooie, sportief ogende hatchback met een speels tikkeltje. Iets wat zeker duidelijk gaat worden bij het verder lezen van dit artikel.

Uiterlijk

De Born is zeker geen saaie wagen om naar te kijken. De gene die wij mochten testen was uitgevoerd in “rayleigh red” wat een zeer mooi contrast vormde met de typische bronze element kleur van Cupra. In combinatie met 20inch “Firestorm Glossy Black & Sports Black” velgen, een optie van €2.200 maakt het de wagen helemaal af! De Cupra is een zeer strakke elektrische hatchback met een nogal sportief ogende voorkant, want om 1 of andere reden geeft hij ons nogal een ‘slangachtige’ blik.

Interieur

En dat sssssssportieve wordt ook zeker nog duidelijker aan de binnenkant. Zo plaatst Cupra kuipzetels in de Born. Die er naast hun zeer sportieve look ook een redelijke ondersteuning geven in de zij, iets wat we niet meteen verwachten in zo’n elektrische wagen van deze klasse. De zetels zijn daarnaast ook nog beschikbaar in enkele kleuren. Standaard komen ze in de kleur ‘Seaqual’, wat als het ware een zwarte-grijze kleur is. Daarnaast is er het ‘Dinamica grey’, een optie van net geen €2.000, maar het geeft wel een zeer frisse look aan het aan het interieur. Als 3de en laatste kleur is er ook nog ‘Dinamica Aurorablue’. Naast dit alles geeft Cupra natuurlijk ook aan enkele sierstukken en stiksels nog hun bronze kenmerkkleur doorheen het interieur.

Veiligheid/Technologie

Wat veiligheid betreft beschikt deze wagen over de hulp- en noodsystemen die je verwacht van een wagen. Technologisch zijn er natuurlijk altijd nog enkele leuke extra opties beschikbaar.

Rijden

Het meest opmerkelijke deel zit hem nog in het rijden. Dit is hoogstwaarschijnlijk ook het meest belangrijke aan een wagen en de Born stelt niet teleur. Cupra heeft altijd bekend gestaan om hun nogal sportieve Seat versies. De Born laat het daarom ook toe om zich als een zeer speelse wagen te laten ervaren. De versie die wij mochten testen beschikte over 231pk geleverd aan de achterwielen. Wat naast een zeer sportief rijgedrag ook de mogelijkheid geeft om een acceleratie van 0 tot 100km/u te kunnen overbruggen in slechts 6,6 seconden.

Er zijn ook een aantal voorgeprogrammeerde rijinstellingen beschikbaar. We hebben de comfort en range modus. Wat het meest geschikte is voor alledaags gebruik. De wagen rijdt zeer comfortabel in beide instellingen. Elektrische wagens staan er nogal om bekend voor hun directe vermogenslevering, maar in beide standen laat het toe om een rustige en ontspannende rit tegemoet te gaan. Naast de comfort en eco stand, beschikt hij ook over een performance en Cupra modus. Ja… nooit verwacht dat dit zo een groot verschil kon opleveren, en al zeker niet denkende aan een elektrische wagen. Cupra is gericht op sportief, dat wordt overduidelijk bij het overgaan naar 1 van deze 2 instellingen. De feedback van de wagen wordt scherper, het gaspedaal directer en hij laat het meer toe om de achterwielen te laten spelen op het wegdek. Het is als het ware een elektrische wagen met een zeer sportief kantje.

Natuurlijk moeten we ook naar de autonomie kijken bij een elektrische wagen. De born beschikt over 2 batterijpakketten. Een 57kWh die de mogelijkheid geeft om maximaal 426 km te overbruggen. De versie die wij ter beschikking hadden beschikte over de 77kWh batterij. Die de mogelijkheid geeft om 550 km te maken met 1 laadbeurt, wat toch wel zeer opmerkelijk is. Naar eigen ondervinden is dit daadwerkelijk mogelijk. Cupra geeft een verbruik aan tussen de 15,8 – 17,6kWh/100km waarbij wij met economisch tot normaal gebruik zelfs een verbruik konden aanhouden van 15 – 15,5kWh/100km. Het is dus zeker mogelijk om een actieradius van 550km te behalen, wat zeer opmerkelijk is!

Prijs

Alles komt natuurlijk aan op de prijs. De Born is beschikbaar vanaf €44.200 voor het bassis pakket (205pk met 57kWh batterij). De versie wij testen is beschikbaar vanaf €46.950. Met alle leuke opties zoals wij hem meekregen heb je een zeer fraaie Cupra Born voor €52.996.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.