Inleiding

De Volkswagen Passat is een absolute bestseller binnen de line-up van Volkswagen. Wereldwijd zijn er sinds de introductie al meer dan 34 miljoen exemplaren verkocht. Voor 2024 introduceert Volkswagen de negende generatie Passat, die alleen nog als Variant beschikbaar is en zijn basis deelt met de Skoda Superb Combi. Wat heeft de nieuwe Volkswagen Passat Variant (2024) allemaal te bieden? Hoog tijd voor een uitgebreide kennismaking.

Design en Afmetingen

De negende generatie Volkswagen Passat heeft een wielbasis van 2.841 mm, een toename van 50 mm ten opzichte van de vorige generatie Passat Variant. De totale lengte is met 150 mm gegroeid tot 4.917 mm, terwijl de breedte met slechts 20 mm is toegenomen tot 1.852 mm. De hoogte van 1.506 mm is gelijk gebleven. Het design oogt tijdloos en strak, met een uitstekende luchtweerstandscoëfficiënt (Cw-waarde) van 0,25, de beste ooit voor een Passat Variant.

Interieur en Ruimte

Het interieur van de nieuwe Passat Variant biedt nog meer ruimte dan zijn voorganger. Dankzij de langere wielbasis is de maximale beenruimte met 50 mm gegroeid tot 947 mm. De bagageruimte is nu 690 liter groot met de achterbank omhoog, en breidt uit tot 1.920 liter wanneer de achterbank wordt neergeklapt. Dit maakt de Passat bijzonder praktisch voor zowel dagelijks gebruik als lange reizen.

Innovatieve Verlichting

Volkswagen biedt verschillende LED-koplampen aan voor de nieuwe Passat. Naast de standaard LED-koplampen zijn er optionele HD LED Matrix-koplampen (IQ.LIGHT) beschikbaar. Deze verlichtingseenheden worden met elkaar verbonden via een horizontale LED-strip in de grille, wat de Passat een opvallend front geeft. Ook de achterzijde valt op door de doorlopende LED-achterlichtunits, die de breedte van de carrosserie benadrukken.

Modern Infotainmentsysteem

Het interieur van de Passat valt op door de hoogwaardige afwerking en het moderne MIB-infotainmentsysteem van de vierde generatie (MIB4). Dit systeem bestaat uit twee delen die een centraal geheel vormen. De digitale cockpit achter het stuur is kraakhelder, hoewel de weergave van icoontjes wat druk kan zijn. Het infotainmentsysteem zelf is echter zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen. Standaard is de nieuwe Passat uitgerust met een centraal display van 12,9 inch, met een optionele upgrade naar een 15-inch display.

Praktische Middelconsole

De middenconsole van de Passat biedt veel opbergruimte dankzij de verplaatsing van de schakelmodule naar de stuurkolom. De schakelaar wordt naar voren gedraaid in de ‘D’-stand om te rijden en teruggedraaid naar ‘R’ om achteruit te rijden, vergelijkbaar met de elektrische ID-modellen van VW. De parkeerrem wordt eenvoudig geactiveerd door op de zijkant van de schakelaar te drukken. Daarnaast is er een multifunctionele combischakelaar voor de richtingaanwijzer- en ruitenwisserfuncties.

Motorvarianten

Conventionele aandrijflijnen zijn niet meer beschikbaar voor de Passat. Er is keuze uit een 48V mild-hybride optie: een eTSI met 110 kW (150 pk) en een zeventraps DSG-versnellingsbak. Daarnaast zijn er twee plug-in hybride versies: een met 150 kW (204 pk) en een topversie met 200 kW (272 pk). De eHybrid-modellen zijn uitgerust met een zestraps DSG-versnellingsbak. Voor onze test reden we de mild-hybride versie met 150 pk, die een prettige en efficiënte rijervaring bood.

Conclusie

De nieuwe Volkswagen Passat Variant (2024) is een indrukwekkende evolutie van een al iconisch model. Met zijn ruime interieur, innovatieve technologieën en efficiënte motorvarianten blijft de Passat een topkeuze voor zowel zakelijke als particuliere rijders. De uitgebreide mogelijkheden en hoogwaardige afwerking maken deze negende generatie Passat tot een waardige opvolger in de rijke geschiedenis van Volkswagen.

Avatar

Door patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.