Škoda Auto vernieuwt zijn compacte Škoda Scala en zijn stads-SUV Škoda Kamiq ingrijpend. Beide modellen bieden een zeer hoog niveau van actieve en passieve veiligheid, dankzij hun stijve koetswerken en een nu nog meer geavanceerde reeks rijhulpsystemen. De Scala en Kamiq, die zijn gebaseerd op hetzelfde MQB-A0-platform, kunnen rekenen op efficiënte, moderne TSI-motoren van de evo2-generatie, met vermogens die variëren van 70 kW (95 pk) tot 110 kW (150 pk). Met zijn verfijnde, scherp getekende lijnen oogt de Scala nog dynamischer, terwijl de aanpassingen aan het design van de Kamiq hem een robuustere SUV-uitstraling geven. Beide modellen zijn nu optioneel bestelbaar met ledmatrixkoplampen – een primeur voor deze modellen. Een groter aandeel gerecycleerde en natuurlijke materialen voor het exterieur en interieur staat garant voor meer duurzaamheid. Het gereorganiseerde productgamma voor beide modellen bestaat nu uit drie uitvoeringsniveaus met zes interieurvarianten naast optionele uitrustingspacks. Een Digital Display met een schermdiagonaal van 8 duim en een Škoda Infotainment-scherm van 8,25 duim zijn al standaard in alle modellen. Nieuwe Simply Clever-details ronden de opfrissingsoperatie af.

Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto, zegt: “De Kamiq en de Scala herdefinieerden van bij hun lancering de compacte klasse voor ons merk en daarbuiten. Nu hebben we beide modellen verder verfijnd door het design, het interieur en de functionaliteit naar een hoger niveau te tillen. De nieuwe Kamiq en Scala vullen ons sterke ICE-gamma aan en behouden hun sterke marktposities.”

Johannes Neft, bestuurslid voor Technische Ontwikkeling bij Škoda Auto, zegt: “Deze update van de Scala en Kamiq legt veel nadruk op veiligheid. De uitgebreide veiligheidsuitrusting omvat nu ook ledmatrixkoplampen als optie – voor het eerst in deze modellen. In lijn met het internationale Vision Zero-initiatief wil Škoda Auto actief bijdragen tot het terugdringen van het aantal verkeersdoden. Daarom bieden de opgewaardeerde modelreeksen Kamiq en Scala een breed scala aan geavanceerde rijhulpsystemen, waarvan sommige doorgaans in hogere segmenten te vinden zijn.”

Met zijn Scala- en Kamiq-modellen heeft Škoda Auto met succes nieuwe klanten gewonnen voor het merk. De Scala, een praktisch hatchbackmodel met een expressief design en een uitgebreide standaarduitrusting, heeft met zijn royale interieur- en bagageruimte maatstaven gezet in de compacte klasse. Sinds de Scala in 2019 voor het eerst in de showrooms verscheen, zijn er wereldwijd bijna 230.000 exemplaren van geleverd aan klanten in 57 markten. Een paar maanden na de presentatie van de Scala betrad de Tsjechische autoconstructeur het booming segment van de stads-SUV’s met de nieuwe Kamiq. Dit model biedt de voordelen van een SUV, zoals een beter zicht rondom en een comfortabelere in- en uitstap dankzij zijn verhoogde zitpositie, samen met een grotere bodemvrijheid, en combineert deze kenmerken met de wendbaarheid en het rijgedrag van een compacte berline. Als derde model in de huidige SUV-campagne van het Tsjechische merk werd hij al snel een bestseller. Meer dan 351.000 Kamiqs zijn tot nu toe van de productielijn gerold, waarmee hij zowel in 2021 als in 2022 de bestverkochte SUV van Škoda was, vóór zijn populaire grote broers, de Kodiaq en Karoq. De Kamiq is wereldwijd in 60 markten aan klanten geleverd.

Een frisse wind met een nieuw design en, voor het eerst, ledmatrixkoplampen

Škoda heeft de Scala en Kamiq nu gepresenteerd met uitgebreide updates. De Scala oogt voortaan nog dynamischer en doet denken aan de conceptstudie Vision RS, met zijn herziene Škoda-grille, afgeslankte koplampen, vernieuwde skirts voor en achter en opvallende ‘air curtains’. De Kamiq heeft nu een grotere, meer rechtopstaande Škoda-grille, terwijl nieuwe skirts met opvallende diffusors hem een robuustere SUV-uitstraling verlenen. Bovendien hebben de kenmerkende gedeelde koplampen van de Kamiq nieuwe proporties gekregen: het bovenste verlichtingselement is nog slanker geworden, terwijl het onderste groter is geworden. Daarin zitten de optionele ledmatrixkoplampen met opvallende zeshoekige matrixmodules, voor het eerst bestelbaar voor zowel de Kamiq als de Scala. In het hatchbackmodel kregen de kristallijne ledmodules een design dat doet denken aan fonkelende ijsblokjes of edelstenen.

Duurzame materialen en efficiënte aandrijflijnen

Škoda heeft het aandeel duurzame materialen opnieuw verhoogd in de Scala en Kamiq, die in de hoofdfabriek in Mladá Boleslav worden geproduceerd. Zo zijn het waterreservoir onder de voorruit en de wielkastbekledingen gemaakt van gerecycleerde kunststoffen. In het interieur worden natuurlijke plantenvezels van hennep en javajute gebruikt in de deurpanelen en in de structuur van de dakhemel, naast gerecycleerde stoffen voor de stoelbekleding, vloerbedekking en voetmatten. Het motorgamma bestaat uit drie moderne TSI-krachtbronnen van de hoogst efficiënte evo2-generatie. De instapmotor is een 1.0 TSI-driecilinder met 70 kW (95 pk) en een handgeschakelde 5-versnellingsbak. De 1.0 TSI met 85 kW (115 pk) is verkrijgbaar met een handgeschakelde 6-versnellingsbak of een 7-traps-DSG. Hetzelfde geldt voor de topmotor, de 110 kW (150 pk) sterke viercilinder 1.5 TSI. Die beschikt over ACT-cilinderuitschakeling, die de twee middelste cilinders automatisch uitschakelt als hun vermogen niet nodig is. Dat gebeurt praktisch onmerkbaar voor de bestuurder en beperkt het brandstofverbruik. Naast het standaardonderstel zijn ook een ophanging voor ruw terrein (met 15 millimeter meer bodemvrijheid voor de Scala) en de Sport Chassis Control met keuze uit twee schokdemperinstellingen (15 millimeter verlaagd voor de Scala en 10 millimeter verlaagd voor de Kamiq) optioneel leverbaar voor beide modellen.

Veiligheid: opgewaardeerd functieaanbod voor nog meer actieve en passieve veiligheid

Zoals gebruikelijk bij Škoda zijn de opgewaardeerde Kamiq en Scala uitgerust met talrijke rijhulpsystemen, waarvan sommige veeleer worden geassocieerd met hogere voertuigcategorieën. Zo wordt het actieve- en passieveveiligheidsniveau van deze twee compacte modellen nog verder verhoogd: in de Europese Unie omvat de standaarduitrusting bijvoorbeeld Front Assist met Pedestrian Monitor, Lane Assist en Traffic Sign Recognition. Bij een ongeval beschermen maximaal negen airbags de inzittenden.

Gereorganiseerd productgamma met drie uitvoeringsniveaus en zes interieurvarianten

Met hun gereorganiseerde productgamma bieden de Scala en Kamiq nu ook de Design Selections aan, die we al kennen van de volledig elektrische Enyaq-familie. Geïnspireerd op moderne woonomgevingen worden ze gekenmerkt door geharmoniseerde kleuren en materialen. Gespreid over drie nieuwe uitvoeringsniveaus – Essence, Selection en de sportieve topversie Monte Carlo – zijn in totaal zes designvarianten beschikbaar. Daarnaast zijn er optionele uitrustingspacks in diverse categorieën, evenals een aantal losse opties. De populaire Monte Carlo-varianten, die een eerbetoon zijn aan Škoda’s successen in de Rally van Monte Carlo, vallen traditiegetrouw op met hun zwarte accenten en het Carbon-kunstleder in het interieur. Een Digital Display met een beelddiagonaal van 8 duim en een Škoda Infotainment-scherm van 8,25 duim zijn al standaard in alle modellen.

Škoda’s kenmerkende aanbod aan Simply Clever-details wordt aangevuld met functies zoals de Virtual Pedal voor de optionele elektrische achterklep, die voor het eerst beschikbaar is in deze modellen.

Avatar

Door patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.