Rüsselsheim.  De Opel Astra maakt indruk op het eerste gezicht – zowel als vijfdeurs model als de Astra Sports Tourer Break versie. Een uitspraak waar de internationale vakjury van de Red Dot Awards het volledig mee eens is. De vakjury, die dit jaar uit 43 juryleden bestond, kende de compacte klasse bestseller uit Rüsselsheim de Red Dot Award 2023 toe in de categorie “Product Design”. Daarmee voegt de Astra opnieuw een prijs toe aan zijn groeiende lijst van onderscheidingen. Hij won onder meer al het “Gouden Stuurwiel 2022, werd uitgeroepen tot “FAMILY CAR of the Year 2022”, en de onafhankelijke vakjury van de “German Car Awards” (GCOTY) riep de Astra uit tot “Duitse compacte auto van het jaar 2023”.

“Onze Bold and Pure designfilosofie straalt echt in onze nieuwste generatie Opel Astra. Zoals elk nieuw Opel-model heeft de Astra het expressieve Opel Vizor-merkgezicht en combineert hij innovatieve technologie met een emotioneel design. Volgens dat principe hebben we ook de cockpit ontwikkeld. Het volledig digitale Pure Panel kan intuïtief bediend worden en is gericht op de essentie,” aldus Opels Vice President Design Mark Adams.

Gedurfd, puur, expressief: Het Astra-design onderscheidt zich in de compacte klasse

De huidige Astra maakt niet alleen indruk met zijn lokaal emissievrije plug-in hybride aandrijving en binnenkort als volledig elektrische Astra Electric – hij verbaast ook met duidelijke, opwindende lijnen zonder overbodige opsmuk. De Opel Vizor (het nieuwe gezicht van het merk, voor het eerst te zien op de Mokka en het centrale designelement van het exterieur) volgt het Opel Kompas waar de verticale en horizontale assen – de scherpe vouw in de motorkap en de vleugelvormige afbeelding van de dagrijlichten – elkaar kruisen met het Opel Blitz-embleem in het midden. De Vizor strekt zich uit over de voorkant, waardoor de nieuwe Astra nog breder lijkt, en integreert ook naadloos technologieën zoals de optionele ultraslanke Intelli-Lux LED® koplampen en de frontcamera van het Intelli-Vision systeem. Van opzij bekeken oogt de Astra van de volgende generatie bijzonder dynamisch dankzij de uitgesproken vooroverhellende C-stijl.

Aan de achterzijde wordt de Opel Compass herhaald door de centraal gemonteerde Blitz, het verticaal uitgelijnde hooggeplaatste remlicht en de achterlichten (energiebesparende LED, zoals alle buitenverlichting). Het Blitz-embleem doet ook dienst als grendel voor de achterklep, die gemaakt is van ultramodern composietmateriaal. Deze technologie is niet alleen licht in gewicht en stijf, maar maakt ook de nauwkeurige uitvoering van designdetails mogelijk, zoals de bijzonder slanke achterlichten.

Volledig digitaal en volledig beglaasd: De intuïtief bediende, gerichte Pure Panel Cockpit

Dezelfde Duitse precisie en balans geldt voor het hele interieur waar een sprong in de tijd heeft plaatsgevonden. Het absolute hoogtepunt is de volgende generatie van het Pure Panel. Deze expansieve, digitale cockpit (volledig beglaasd afhankelijk van de variant) heeft twee 10-inch displays die – samen met het luchtrooster aan de bestuurderszijde – horizontaal zijn geïntegreerd. Analoge instrumenten behoren in de nieuwe Astra tot het verleden. Dankzij een shutterachtige laag die opwaartse reflecties in de voorruit voorkomt, is het ontwerp af van een kap over de displays, wat de hightech functionaliteit en ambiance verder versterkt.

De ontwerpers en ingenieurs van Opel hebben ervoor gezorgd dat de bestuurder alle nodige informatie en nuttige bedieningsmogelijkheden krijgt, maar niet wordt belast met overbodige gegevens of functies. Door de fysieke bedieningselementen tot een minimum te beperken in de vorm van fijn afgewerkte toetsen, bereikt het Pure Panel het optimale evenwicht tussen digitalisering en intuïtieve bediening, ontdaan van irriterende visuele prikkels en zonder de noodzaak van submenu’s. “Visuele ontgifting” is hier het sleutelwoord. In combinatie met de hoogwaardige en nauwkeurig ontworpen AGR-gecertificeerde ergonomische actieve stoelen biedt de Astra een moderne feel-good sfeer – zowel binnen als buiten.

Red Dot Award: Designhoogtepunten voor meer dan 60 jaar

De huidige generatie Opel Astra breidt de lange rij Red Dot Award-winnaars uit Rüsselsheim uit. Talrijke andere Opel-modellen en communicatiemiddelen hebben de felbegeerde prijs al ontvangen. Als een van ’s werelds grootste designwedstrijden erkent de “Red Dot Award” al meer dan 60 jaar innovatief design in de categorieën “Product Design”, “Brands & Communication Design” en “Design Concept”. In 2023 beoordeelde de deskundige jury producten uit 60 landen. Deze prijs wordt niet in de vorm van een wedstrijd uitgereikt, maar via een individuele producttest.

Avatar

Door patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.