De A290, de toekomstige kleine elektrische sportauto van het nieuwe Alpine-tijdperk, laat zich afleiden uit de spectaculaire en ultrasportieve kenmerken van de showauto A290_β (A290 ‘bèta’). Het eerste van de drie modellen van de toekomstige ‘Dream Garage’ wordt een 100% elektrische sportauto van de nieuwe generatie, ontworpen om bij iedereen het competitiegevoel aan te wakkeren en sportiviteit elke dag opnieuw uit te vinden.

De A290_β luidt dan ook dit nieuwe hoofdstuk in de boeiende geschiedenis van Alpine in. Voortbouwend op zijn erfgoed en sportief DNA wil het merk nieuwe segmenten veroveren, in de eerste plaats het segment van de sportieve stadswagens. Met zijn design, materialen en technologieën illustreert deze showauto een nieuwe manier om elektrische sportiviteit te beleven door zowel de piloot als zijn passagiers evenveel emoties te bieden. Terwijl koolstofarme mobiliteit in de autosector erg belangrijk wordt, is de Alpine A290_β meer dan een showauto. Hij belichaamt ook een sterke en geëngageerde ambitie voor het merk, gericht op duurzame sportiviteit.

 

Een naam die aan de toekomst doet denken

De keuze voor de A290_β sluit aan bij de globale naming-strategie van het merk Alpine, met namen die beginnen met de letter “A”, gevolgd door drie cijfers. Het cijfer “2” komt overeen met het B-segment en het getal “90” met het toekomstige lifestyle-gamma van het merk. Tot slot wordt de letter bèta van het Griekse alfabet gebruikt om een tussenstap aan te duiden vóór de officiële lancering van het seriemodel.

” De A290_β markeert het begin van een nieuw tijdperk voor Alpine, met de geboorte van de 100% elektrische “Dream Garage” vanaf 2024. Deze stedelijke showcar vindt de codes van elektrische sportiviteit opnieuw uit. De A290_β bouwt voort op een sterk erfgoed en projecteert Alpine de toekomst in om dagelijks de geest van competitie te beleven die het merk sinds zijn oprichting heeft gedreven.”  Laurent Rossi, CEO van Alpine

 

Sportiviteit opnieuw uitgevonden

Het koetswerkdesign van de A290_β blikt vooruit op de lijnen van het toekomstige seriemodel, terwijl het meer conceptuele interieur een unieke configuratie met drie zitplaatsen biedt. 

Deze showauto legt de lat hoog voor prestaties en wendbaarheid in zijn categorie. Met zijn twee elektromotoren vooraan is de A290_β een ultrasportieve showauto die getuigt van de technologische uitdaging die de ingenieurs en ontwikkelingspiloten van Alpine zijn aangegaan. Zo koppelden ze tal van specifieke ontwikkelingen (chassis, onderstel, koppelbeheer, enz.) aan een doorgedreven afstelling om een sportief en efficiënt rijgedrag te bekomen.

De showauto, die door de FFSA (Fédération française du sport automobile) werd gehomologeerd voor gebruik op het circuit, kreeg een doorgedreven afstelling. De A290_β heeft onverwachte verrassingen in petto en belooft een onvergetelijke rijervaring. Naar het voorbeeld van de conceptauto Alpenglow, die in 2022 werd onthuld, heeft hij een centrale bestuurderspost, net als in een eenzitter. Zo krijgt de piloot het gevoel dat hij één wordt met zijn wagen. De A290_β kan twee passagiers aan beide zijden meenemen, die iets achter de piloot zitten, om volop te genieten van het spektakel van deze unieke lay-out met drie zitplaatsen.

Een stuurwiel met telemetrie en omhullende kuipzetels, aerodynamische vormen en luchtinlaten geoptimaliseerd voor een betere koeling, een centrale bestuurderspost, een hydraulische handrem … de A290_β is een waardige erfgenaam van de racewagens van Alpine. Hij is klaar voor spektakel!

De drie exclusieve en innovatieve modellen van de “Dream Garage” van Alpine – een kleine sportauto, een GT-cross-over en een vervanger van de A110 – zullen 100% elektrisch zijn. Zo blikt de A290_β vooruit op de sportieve in serie gebouwde stadswagen die vanaf 2024 in de fabriek van Douai in ElectriCity zal worden gebouwd op het CMF-B EV-platform van de Alliantie, specifiek voor elektrische voertuigen uit het B-segment. De elektrische motor zal ook in Frankrijk worden geproduceerd, in de Cléon Megafactory.

” De A290_β combineert racegeest en stedelijke invloeden. Het is gericht op een nieuwe generatie liefhebbers. Door zijn proporties en technische details neemt hij ons op het eerste gezicht mee in het universum van een opnieuw uitgevonden sportiviteit. Trouw aan de knowhow van Alpine op het gebied van rijervaring, hebben we de bestuurder centraal in de cabine geplaatst. Van binnen en van buiten is de A290_β ontworpen rond dit leidende principe. Als het tijd is om elektrisch te gaan, is dat een manier om onze gehechtheid aan het DNA van Alpine en de geest waarin we de Alpines van morgen ontwikkelen te tonen.”  Anthony Villain, Hoofddesigner Alpine

De100 % elektrische sportieve stadswagen die de zintuigen prikkelt

In dezelfde geest als de conceptauto Alpenglow onthult de Alpine A290_β de designtaal die de auto’s van de “Dream Garage” zullen kenmerken. Deze showauto is ook voorzien van enkele blikvangers zoals de iconische Alpine-velgen, een cockpit geïnspireerd op de autosport, en edele en innovatieve materialen.

Delen en passie centraal in het concept van de A290_β

De showauto Alpine A290_β werd gecreëerd rond het gevoel van eenwording met de machine, door de legendarische passie van het merk voor competitie te verenigen met het unieke gevoel van een Alpine. Zo loopt er over de lengte van de wagen een magenta as die kracht, snelheid en techniciteit benadrukt en de eenwording tussen mens en machine symboliseert. De dwarse blauwe as staat voor eenwording en delen tussen de piloot en zijn passagiers. Een kleurverloop van blauw naar magenta loopt rond de wagen om de nauwe relatie tussen deze twee gevoelens te benadrukken. 

“We hebben een object gecreëerd dat resoluut op de toekomst gericht is en dat we echt moderne oppervlakken, details en materialen wilden geven. Een wagen die de belofte van een echte Alpine nakomt, die erg spannend, erg verrassend en in geen geval nostalgisch of oubollig is.” Raphael Linari, Hoofddesigner Alpine

Avatar

Door patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.