De volledig elektrische Jeep Avenger maakt zijn debuut in Europa. “De Jeep Avenger is de juiste keuze voor wie een compacte, robuuste en ‘coole’ auto zoekt die niet alleen de modernste technologie biedt, maar ook interieurruimte, comfort en (rij)plezier. De Avenger is ideaal voor woon-werkverkeer, maar ook om mee op vakantie te gaan, om boodschappen te doen, of om even te ontsnappen aan de verharde wegen. Met de Jeep Avenger kun je alles doen en overal komen”, zei Eric Laforge, Head of Jeep Brand in Europa, bij de introductie van het nieuwe model.

De marktintroductie van de Jeep Avenger in Europa is het begin van de volgende fase van de elektrificatie van het merk, waarin Jeep vóór 2025 vier volledig elektrische auto’s introduceert. In 2030 verkoopt Jeep in Europa alleen nog 100% elektrische modellen. Op die manier ondersteunt Jeep de netto-nul-koolstofdioxide doelstellingen van moederbedrijf Stellantis.

Succesvolle ontwikkeling, erkenning van klanten en de media

Jeep onthulde de Avenger vorig jaar op het autosalon van Parijs. De auto werd zeer goed onthaald door pers en publiek. Al voordat Jeep de eerste exemplaren in Europa heeft afgeleverd, is de volledig elektrische Avenger al onderscheiden met de titels ‘Auto van het Jaar 2023’ en ‘Beste gezins-SUV’ tijdens de Women’s World Car of the Year-verkiezingen (WWCOTY) van 2023. De juryleden kijken naar aspecten als veiligheid, kwaliteit, prijs, design, gebruiksgemak en milieu bij het uitbrengen van hun stem. De Jeep Avenger viel op door zijn gedurfde ontwerp, zijn uitstekende offroad-capaciteiten en omdat hij ‘zorg toont voor de toekomst, wat klanten zullen waarderen.’ Dat de Avenger een succesvolle ontwikkeling is, illustreert ook de interesse die klanten tonen: Jeep verkocht al 20.000 exemplaren sinds het de orderboeken spreekwoordelijk opende op 1 december 2022 voor de 1st Edition en vervolgens op 11 januari 2023 voor alle versies.

Ontwikkeld met het oog op de Europese klant

Jeep heeft de elektrische Avenger vanaf het begin ontwikkeld als een échte Jeep, met het DNA van het merk verpakt in de vorm van een compacte SUV die een unieke combinatie van gebruiksmogelijkheden, stijl, functionaliteit en technologie biedt. Jeep produceert de Avenger volledig in Europa.

De Avenger voldoet aan de wensen van Europese klanten dankzij:

  • Functioneel ontwerp: de Avenger is ontworpen om de inzittenden een 360° bescherming en volledige bewegingsvrijheid te bieden. Daarmee is de Avenger de ideale reisgenoot in de stad en offroad.
  • Compacte afmetingen: Hoewel hij alle kwaliteiten en kenmerken van een Jeep SUV heeft, is hij met zijn lengte van 4,08 meter, de meest compacte Jeep. Dit terwijl hij meer dan genoeg ruimte biedt voor vijf inzittenden.
  • Ruim en parktisch interieur: functionaliteit was het uitgangspunt bij het design van het interieur. De Avenger biedt 34 liter opbergruimte in het interieur, gelijk aan de inhoud van een handbagage. Genoeg ruimte dus om al je dagelijkse spullen op te bergen. Ook de bagageruimte is met 355 liter ruim, en flexibel in te delen.
  • Duurzame aandrijflijn: de Avenger rijdt emissievrij en volledig elektrisch en biedt volop avontuur en rijplezier, met een actieradius tot 400 kilometer (WLTP) en zelfs 550 kilometer in de stad*. Met de standaard snellaadmodus is het mogelijk om in slechts 3 minuten 30 kilometer actieradius ‘bij te laden’. Opladen van 20 tot 80 procent van de batterijcapaciteit kan in 24 minuten.
  • Geavanceerde technologie: de Jeep Avenger is geschikt om zowel op de weg als offroad te rijden, in alle weersomstandigheden. Dat vertaalt zich in plezier en veiligheid en in beide opzichten is de Avenger toonaangevend in het B-SUV-segment voor compacte SUV’s. Een complete reeks geavanceerde veiligheids- en assistentiesystemen (ADAS) maken autonoom rijden op level 2 mogelijk: Blind Spot Monitoring, Autonomous Emergency Braking met bescherming van voetgangers en fietsers, automatisch parkeren en achteruitrijcamera met 180o-weergave en vogelperspectief.
  • Volledig verbonden: de nieuwe Jeep Avenger is gemaakt voor gebruikers die altijd verbonden zijn en biedt een geweldige digitale ervaring aan boord. Een 10,25-inch Uconnect Infotainment-scherm in combinatie met een volledig digitaal instrumentencluster – verkrijgbaar in twee afmetingen: 7 en 10,25 inch – is standaard. Het infotainmentsysteem biedt een smartphone-achtige gebruikerservaring met draadloze Android Auto en Apple CarPlay smartphoneweergave, ‘mix&match’-functies om een persoonlijke interface te bouwen (tot vijf pagina’s en twaalf widgets per pagina), geïntegreerde (TomTom) navigatie met verbeterde stemherkenning en updates ‘over-the-air’.

Dankzij de Uconnect™ Services en de mobiele Jeep®-app kan de eigenaar altijd en overal contact houden met zijn Avenger. Met de JEEP Mobile App kan hij zijn Avenger lokaliseren, de portieren ver- en ontgrendelen, het batterijniveau controleren, opladen programmeren en de klimaatregeling activeren – alles rechtstreeks via de smartphone, door op het scherm te toetsen of door het aan de stemassistent te vragen.

 

De noviteiten op het gebied van navigatie betreffen parkeren op straat en natuurlijke spraakherkenning. De eerste maakt het in de stad gemakkelijker om parkeerplaatsen langs de openbare weg te vinden zonder tijd te verspillen. Het systeem beschikt over informatie waarmee het op statistische basis straten aanwijst waar de kans op een parkeerplek het meest waarschijnlijk is. Het systeem helpt niet alleen voor parkeerruimte, maar ook voor het vinden van openbare laadpunten en brengt ook de actieradius dynamisch in kaart.

De tweede, natuurlijke spraakherkenning ofwel Natural Voice Recognition, helpt de veiligheid tijdens het rijden te verhogen. Een gesprek voeren met de smartphone in de hand tijdens het rijden verdrievoudigt het risico op een ongeval. Het lezen van een sms verhoogt het risico met factor 23. Die factoren schakelt Natural Voice Recognition uit. Ook het navigatiesysteem kan instructies verstaan en uitvoeren en draagt daarmee bij aan de veiligheid. Jeep heeft de menselijke stemherkenning verbeterd om de efficiëntie en het begrip van de gevraagde acties te vergroten. En natuurlijk betekent verbonden navigatie ook dat de bestuurder altijd de juiste route voorgeschoteld krijgt, zonder onderbreking ook in tunnels en parkeergarages. De navigatie wordt wekelijks bijgewerkt zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen. Hij ontvangt alleen een melding van de update.

 

Om de gebruiksvriendelijkheid verder te vergroten heeft Jeep enkele Premium-functies toegevoegd aan de Avenger, zoals de handsfree elektrisch bedienbare achterklep – een onderscheidende functie in deze klasse, die standaard is op de populairste versies, Altitude en Summit. Andere toevoegingen zijn de met leder beklede, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met massagefunctie (optioneel), de meerkleurige interieurverlichting en het panoramische schuifdak (leverbaar medio 2023).

Prestaties op de weg en daarbuiten

De Avenger is het toonbeeld van ‘geconcentreerde vrijheid’. De compacte auto biedt de kenmerkende prestaties van Jeep. Hij is wendbaar, reageert direct op input van de bestuurder en is plezierig om in te rijden. Deze elektrische Jeep levert dynamische prestaties dankzij zijn onmiddellijke koppel en onderscheidt zich door zijn stilte.

De nieuwe Avenger is de eerste Jeep met voorwielaandrijving die standaard is uitgerust met Selec-Terrain®-systeem en Hill Descent Control. Deze systemen zorgen samen met de bodemvrijheid van 200 mm, de aanrijhoek van 20 graden en de afrijhoek van 32 graden voor terreincapaciteiten die in het segment van de Avenger ongekend zijn en zorgen tegelijk voor maximale zekerheid, ook in de stad, bijvoorbeeld op steile hellingen van parkeergarages.

Om zijn weg- en terreincapaciteiten te optimaliseren bouwt Jeep de Avenger op het nieuwe, modulaire en elektrische e-CMP2-platform van Stellantis, dat aanzienlijk is aangepast zodat de Avenger de beste terreincapaciteiten in zijn klasse heeft. Meer dan 60 procent van de componenten van het onderstel zijn specifiek voor Jeep.

Op het aangepaste platform heeft Jeep de voor- en achteroverhang geminimaliseerd en speciale kreukelzones ontworpen, die 30 mm korter zijn en dezelfde energieabsorberende prestaties leveren.

De Avenger is verhoogd om de bodemvrijheid te maximaliserenv, met als laagste punt de motorbimper, die 209 mm boven de grond zit. Bijzonder opvallend, is de volledige, vlakke onderzijde van de Avenger, die ontworpen is om de accu en de motor tegen schade te beschermen en tegelijkertijd de aerodynamische efficiëntie te verbeteren.

De Jeep Avenger is de perfecte belichaming van de ‘dual soul’ van Jeep: hij is net zo thuis op de weg als offroad. Dat dankt hij aan zijn compacte formaat en wendbaarheid, met een draaicirkel van slechts 10,5 meter. Dat is ideaal in de smalle straatjes van een historisch stadscentrum, maar natuurlijk ook op kronkelende offroadwegen.

Bovendien biedt de Avenger uitzonderlijk rijcomfort in combinatie met buitengewone rijprestaties. Zo werd bij de ontwikkeling van het veersysteem, de dempingskracht met 20 procent verhoogd. Dat reduceert de verticale carrosseriebewegingen eveneens met 20 procent, de body roll met 12 procent en de pitch acceleratie met 18 procent. Daardoor is de Avenger in elke situatie zeer comfortabel – zowel offroad als op slecht wegdek.

Geheel nieuwe elektrische aandrijflijn: zeer laag energieverbruik

De Jeep Avenger heeft een best-in-class WLTP verbruik van 15,4 kWh/100 km. Dit resultaat wordt mogelijk gemaakt door de extreme efficiëntie van de nieuwe aandrijflijn, maar ook door de extreme lichtheid van het voertuig, dat slechts 1.500 kilogram weegt, mede dankzij de compacte afmetingen en het gebruik van lichte materialen.

Om de actieradius te vergroten, heeft Jeep elk specifiek Avenger-element ontwikkeld met het oog op maximale prestaties en efficiëntie, waarbij het uitgangspunt het lichte en efficiënte elektrische eCMP2-platform was. De volledig nieuwe elektromotor verbeterde de actieradius met 5 procent, de volledig nieuwe accu zorgde voor een extra voordeel van 12%, en nog eens 5% werd bereikt door te werken aan aerodynamica, versnellingsbak en banden.  Ook de warmtepomp, die tot de standaarduitrusting behoort, draagt bij, aangezien die het bereik tot wel 10 procent vergroot bij extreme hitte en koude.

De M3-krachtbron in de Avenger is een zeer efficiënte 400-volt elektromotor van de tweede generatie. Het is de eerste krachtbron van eMotors – de 50/50 joint venture van Stellantis met NIDEC. De elektromotor levert 115 kW (156 pk) vermogen en 260 Nm koppel.

Een ander belangrijk element voor de actieradius is de batterij. Stellantis produceert de nieuwe 54 kWh-batterij voor de Avenger in zijn fabriek in Tychy. De batterij biedt een topenergiedichtheid en een uitstekende verhouding tussen nominale en bruikbare energie – laatstgenoemde is namelijk 51 kWh. Het batterijpakket bestaat uit zeventien modules en 102 cellen met NMC 811 lithium-ion-chemie. Het batterijpakket is bijzonder compact en ondergebracht onder de zitplaatsen en de middentunnel – daarmee heeft het vrijwel geen negatieve impact op de auto en de interieurruimte. Het batterijpakket is dubbel beschermd: door de grote bodemvrijheid en door de specifieke beschermplaten in de bodem, waarvan de weerstand bij een botsing de eisen van de strengste regelgeving overtreft.

Een ander belangrijk element van de elektrische aandrijving van de Jeep Avenger is het laadsysteem. De standaard ingebouwde lader accepteert 100 kW gelijkstroom (DC), wat betekent dat opladen van 20 tot 80 procent van de batterijcapaciteit in de snellaadmodus slechts 24 minuten vergt. De lader accepteert ook 11 kW wisselstroom (AC), voor opladen van 0 naar 100 procent in 5,5 uur bij een openbaar laadpunt.

Dankzij het hoge vermogen en koppel en de specifieke kalibratie van de elektrische aandrijflijn biedt de Avenger compromisloos rijplezier, zowel op de weg als offroad. Het systeem is ontwikkeld en getest om extreme weersomstandigheden te doorstaan: tot min 30 graden Celsius op winterse wegen en tot plus 40 graden in hartje zomer.

Ten slotte draagt de aerodynamica in belangrijke mate bij aan de efficiëntie en autonomie. Met een frontaal oppervlak van slechts 2,25 m2 en een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,33 is de Avenger een van de meest aerodynamische auto’s in zijn klasse.

Compleet en overzichtelijk gamma

De Jeep Avenger, die het portfolio van nieuwe elektrische voertuigen van het merk in Europa inluidt, combineert capaciteiten, stijl, functionaliteit en technologie om te voldoen aan de behoeften van de moderne automobilist. Om een eenvoudige en intuïtieve klantenervaring te garanderen, is het hele gamma ontworpen om de keuze zo eenvoudig mogelijk te maken: er zijn vier uitrustingsniveaus, zeven carrosseriekleuren en tot vijf pakketten om een Avenger aan specifieke behoeften aan te passen. Alle Avenger modellen zijn goed uitgerust, te beginnen met het instapmodel:

De standaardversie Avenger is voorzien van 16-inch zwarte stalen wielen en LED-koplampen. Uitgerust met de nieuwste technologie op het gebied van veiligheid en capaciteiten, heeft deze versie cruise control en lane keeping assist, en is standaard voorzien van het 10,25″ Uconnect-systeem met draadloos Apple CarPlay en Android Auto en een 7″ digitaal instrumentenpaneel. Daarnaast heeft deze versie automatische klimaatregeling, Hill Descent Control, Selec-Terrain (6 rijmodi) en connected services.

De Longitude– uitvoering. Deze versie heeft extra stijlelementen zoals lichtmetalen 16-inchwielen en portiergrepen in carrosseriekleur. De Longitude-versie biedt ook een achteruitrijcamera en verwarmde spiegels.

De Altitude-uitvoering biedt meer technologie en exclusiviteit: 17” lichtmetalen velgen, premium-stoelen die passen bij het speciale zilverkleurige dashboard en dito interieuraccenten. Een 10,25-inch digitaal instrumentenpaneel, handsfree elektrisch te bedienen achterklep en keyless entry systeem zijn standaard.

De Summit is de topuitvoering en omvat behalve het voorgaande ook nog full LED-koplampen en -achterlichten, 18” lichtmetalen velgen, meerkleurige sfeerverlichting in het interieur, een draadloze smartphone-lader, state-of-the-art technologie met Level 2 autonoom rijden, 360° parkeersensoren en een 180° achteruitrijcamera met vogelperspectief.

De Jeep Avenger is verkrijgbaar in zeven kleuren die zijn geïnspireerd op avontuur, vrijheid en natuur: drie pastelkleuren (Snow, Volcano en Ruby) en vier metallic kleuren (Sun, Lake, Granite en Stone), Afgezien van de kleur Volcano zijn alle kleuren te combineren met een zwart dak. Voor de versies Longitude, Altitude en Summit ten slotte, zijn verschillende pakketten beschikbaar, waarmee de Avenger kan worden gepersonaliseerd. Een eenvoudig en modulair aanbod dat als volgt is opgebouwd:

– Style Tech Pack (Longitude)

– Nav Comfort Pack (Longitude en Altitude)

– Winter Pack (Longitude en Altitude)

– Rijassistentiepakket (Altitude)

– Full LED Style Pack (Altitude)

– Navigatie Pack (Summit)

– Lederen Pack (Altitude & Summit)

De nieuwe Jeep Avenger is beschikbaar vanaf 299€ per maand in België.

Avatar

Door patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.