Innovatie, Stijl en Prestaties Samengevoegd

Mazda heeft altijd gestreefd naar innovatie en excellentie in de automobielindustrie. Met de Mazda CX-5, een compacte SUV die zijn debuut maakte in 2012, heeft het bedrijf nieuwe standaarden gezet op het gebied van design, technologie en rijervaring.

Een Pionier in zijn Klasse

De eerste generatie CX-5, gelanceerd in 2012, was de eerste Mazda die het revolutionaire Kodo-design en de efficiënte Skyactiv-technologieën combineerde. Het resultaat was een SUV die niet alleen esthetisch aantrekkelijk was, maar ook een nieuwe dimensie toevoegde aan de SUV-markt. Het ontwerp was gedurfd en dynamisch, waardoor de CX-5 zich onderscheidde van zijn concurrenten.

Met de komst van de tweede generatie CX-5 in 2017 hebben de ingenieurs bij Mazda niet stilgezeten. De SUV kreeg een upgrade met de toevoeging van de GVC-technologie (G-Vectoring Control), waardoor de rijkwaliteit en het comfort nog verder werden verbeterd. De continue updates en verbeteringen hebben de CX-5 een van de meest gewilde SUV’s in zijn klasse gemaakt.

De Mazda CX-5 MJ 2022 bracht verdere verfijning met vijf verschillende uitrustingsniveaus, waaronder twee speciale edities: Newground en Homura. Deze edities onderscheiden zich door hun unieke details en benadrukken de veelzijdigheid van de CX-5.

Tijdens het autosalon in Brussel in januari 2023 werd de Mazda CX-5 MJ 2023 gepresenteerd, waarbij enkele opmerkelijke vernieuwingen werden geïntroduceerd. In het bijzonder werden voor het jaar 2023 het Mazda M Hybrid-systeem op de benzinemotoren toegevoegd, samen met de introductie van een nieuwe koetswerkkleur genaamd Rhodium White, eerder geïntroduceerd op de Mazda CX-60.

Exterieur

Het exterieur van de CX-5 blijft trouw aan het Kodo-design, met strakke lijnen en een elegante uitstraling.

De CX-5 MJ 2023 behoudt de herziene voorkant die in 2022 werd geïntroduceerd, waarbij elegantie wordt gecombineerd met de verwachte robuustheid van een SUV. Het radiatorrooster omvat een intrigerende driedimensionale reeks van piercings, zwevend boven het rooster, wat diepte toevoegt aan het ontwerp.

Bij de laatste update werden zowel de voor- als achterlichten opnieuw ontworpen. Aan beide zijden zijn er nu vier langwerpige LED-lampen – twee aan elke kant – die duidelijk het zelfverzekerde en prestatiegerichte karakter van de CX-5 benadrukken, en tegelijkertijd zijn bredere en solide uitstraling versterken.

De toevoeging van de nieuwe koetswerkkleur Rhodium White Premium geeft de CX-5 een frisse uitstraling en benadrukt zijn verfijning.

De versie die wij meekregen was in de Zircon sand kleur.

Interieur

Binnenin biedt de CX-5 een hoog niveau van comfort en functionaliteit. De cockpit is ontworpen met de bestuurder in gedachten, met ergonomisch geplaatste bedieningselementen en hoogwaardige materialen. Een draadloos Qi-laadvlak maakt het mogelijk om smartphones zonder kabel op te laden.

Het hoogteverschil tussen de tweedelige koffervloer en de tildrempel van de achterklep is achteraan geëlimineerd, waardoor het laden en lossen van zware bagage eenvoudiger wordt. De koffervloer kan in de standaardpositie worden geplaatst om een vlakke vloer te creëren wanneer de achterbank wordt neergeklapt, of in de lage stand om extra laadhoogte vrij te maken. Voor meer flexibiliteit in het laden kan de tweedelige koffervloer ook worden gebruikt met één deel in de hoge en het andere in de lage stand.

In de Newground-uitvoering van de CX-5 is een omkeerbare koffervloer met een waterbestendige coating aan de onderkant geïmplementeerd. In deze Newground-modellen is het opbergvak onder de koffer water- en krasbestendig, waardoor het ideaal is voor het opbergen van natte of modderige kleding en schoenen.

Veiligheid/Technologie

Op het gebied van veiligheid en technologie stelt de CX-5 niet teleur. Het Mi-Drive-systeem biedt verschillende rijmodi voor elke situatie, terwijl geavanceerde i-Activsense-veiligheidstechnologieën zorgen voor gemoedsrust tijdens het rijden. Van adaptieve LED-koplampen tot Smart City Brake Support, de CX-5 is uitgerust met alles wat nodig is om de bestuurder te ondersteunen en veilig te houden.

De benzinemotoren van de Mazda CX-5 zijn nu standaard uitgerust met het intelligente Mazda M Hybrid-systeem. Dit compacte en efficiënte ‘mild hybrid’-systeem omvat een riemaangedreven startmotor/generator (ISG) en een lithium-ionbatterij van 24 volt. Hierdoor wordt het brandstofverbruik verder verminderd doordat energie die tijdens het vertragen wordt gegenereerd, wordt gerecupereerd en gebruikt om het ISG-systeem aan te drijven, dat fungeert als elektromotor om de verbrandingsmotor te ondersteunen.

De ISG zet de gerecupereerde kinetische energie om in elektrische energie, die wordt opgeslagen in de lithium-ionbatterij. Vervolgens wordt deze spanning op het juiste niveau gebracht door een gelijkstroom-gelijkstroomomvormer, zodat de elektrische systemen van de auto worden gevoed.

Het gebruik van een riemaangedreven starter/generator zorgt voor een verfijnd rijgevoel doordat het systeem de motor ondersteunt en helpt bij een snelle en stille herstart nadat deze is uitgeschakeld voor een stop in neutraal. Om de impact op de interieurruimte te minimaliseren en tegelijkertijd de gewichtsverdeling te optimaliseren en de botsveiligheid te verhogen, is de lithium-ionbatterij tussen de wielen geplaatst.

De Skyactiv-G-modellen met automaat bieden in de Sport-modus levendige respons en een comfortabele rijervaring doordat de bestuurder het schakelpatroon van de automaat zelf kan beïnvloeden met zijn gasinput. Bovendien tonen de 2.5 Skyactiv-G-modellen een verbeterde reactie op het gaspedaal.

De Skyactiv-G-modellen kunnen ook pronken met een verminderde CO2-uitstoot dankzij het geoptimaliseerde schakelpatroon van de Skyactiv-Drive-zestrapsautomaat.

De Skyactiv-Drive-zestrapsautomaat zorgt voor een alert en dynamisch rijgedrag dankzij de verbeterde kickdownrespons, de snellere schakelovergangen bij diepere gaspedaalindrukking en de verbeterde acceleratierespons bij gaspedaalindrukking door de verbeterde lock-upcontrole. De verminderde weerstand in de i-Activ vierwielaandrijving van de Skyactiv-G-modellen draagt ook bij aan een verdere verlaging van de CO2-uitstoot door het gebruik van een demper in de aftakas (PTO).

Prijs/beschikbaarheid

Hoewel de prijs van de CX-5 afhankelijk is van de gekozen configuratie, biedt deze SUV onmiskenbaar waar voor zijn geld. Met zijn indrukwekkende lijst van functies, geavanceerde technologieën en uitstekende prestaties, is de CX-5 een competitieve keuze in zijn segment.

Momenteel is deze wagen enkel uit stock verkrijgbaar, snel zijn is dus de boodschap.  Aarzel niet om uw Mazda-dealer te contacteren hierover.

Conclusie

De Mazda CX-5 blijft een benchmark stellen in de compacte SUV-markt. Met zijn combinatie van innovatie, stijl en prestaties, biedt de CX-5 een ongeëvenaarde rijervaring die voldoet aan de verwachtingen van zelfs de meest veeleisende bestuurders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.